Recepty pro volice, kteří volí „tradiční“ strany

ÚHEL POHLEDU

Recepty pro volice, kteří volí „tradiční“ strany
Voliči, kteří v České republice volí „tradiční“ strany, budou potřebovat stále inovativnější recepty. Foto: Shutterstock
1
Úhel pohledu
Sdílet:

Je stále zřejmější, že voliči, kteří v České republice volí „tradiční“ strany, budou potřebovat stále inovativnější recepty, aby přežily do příštích voleb—a možná navždy.

Včera při návštěvě v Lidlu v Horní Dolní, mnoho občanů souhlasí s tím, že starý chléb nalezený v kontejnerech poblíž pekáren nabízí schůdnou alternativu blížící se k chutným receptům z masa, jako jsou chlebová sekaná, chlebové karbanátky a podobně.

Milena Františková z Dolní Horní uvedla, že má velmi dobrou zkušenost se strouhankou, která se dá opékat, smažit, vařit a s trochou fantazie, pokud se člověk dostatečně snaží, „Může chutnat jakkoli, jak si přejete. Často zavřu oči a chutná to například jako steak nebo vepřo-knedlo-zelo,“ což, jak přiznává, neochutnala čtrnáct let.

Tonda Pískáček z Dolní nad Horní pro tyto noviny uvedl, že když jde do obchodu s potravinami, bere do rukou potraviny, o kterých ví, že si je nemůže dovolit koupit, a snaží si vzpomenout, jak chutnaly dříve. „Na moment se zas cítím jako člověk, připomíná mi to časy minulé. Je to dávno, kdy jsem si takové věci mohl koupit. Pak je zase opatrně položím zpátky. Alespoň jsem je jednou, dávno, ochutnal. Tak, jak se mnou někteří lidé mluvili například o kaviáru, teď mluvím se svými dětmi o lahůdkách z minulosti, jako bramborák nebo utopence. Moje vnoučata si na žádné takové lahůdky nebudou pamatovat. A jejich děti ani neuvěří, že jsme vůbec někdy takové lahůdky měli.“

Další zákaznice, kterou jsme zpovídali, Alena D----(nepřála si, aby bylo její jméno použito), řekla: „S každou novou vládou si můžu dovolit méně. Momentálně jím jen strouhanku. Starou strouhanku, samozřejmě ne čerstvou. Za vlády Babiše to bylo lepší. S Babišem jsem jedla čerstvou strouhanku. On totiž chápe obyčejné lidi. Také jí jen strouhanku, řekl mi to při nedávné návštěvě Horní Dolní. Ale přiznal, že jí čerstvou strouhanku – zaslouží si to, dělá toho pro lidi hodně. Dokonce mi zašeptal, že Čapí hnízdo nepostavil pro sebe, ale pro občany, aby tam mohli bydlet zdarma, ti, kteří si nemohou dovolit dovolenou – a zdá se, že jich je každým dnem víc. Přiznal to a řekl, že bude pokračovat v rozšiřování Čapího hnízda, aby tam každý občan mohl jezdit na dovolenou, kdykoli bude chtít – Babiš mi přiznal, že casem by to mohlo být velké jako Dánsko, ale to ho nezastaví. Tomu člověku na nás všem opravdu záleží.“

Alenin manžel Jirka, důchodce, řekl, že za Babiše měl více strouhanky, ale že se zdálo, že Babiš má mnohem více pekáren, což jeho žena vehementně popírala – zřejmě to byl neustálý zdroj neshod v jejich domácnosti.
Jirka D. dodal, že za Fialovy vlády byly dny, kdy byla vzácná i ta strouhanka. „Fiala říká, že privatizace je klíčem všeho. Ale co se stane, až se zprivatizuje i vyhozena strouhanka?“

Do konverzace se zapojil instalatér Milan Hojer. „Nedávno byly kontejnery u naší pekárny zamčené, nemohl jsem sehnat ani strouhanku.“

„To je ta privatizace,“ řekl Jirka D.

Další nakupující, Petr Vondráček, řekl: „Volím SPD. Ti lidé vědí, co se strouhankou dělat. Nechtějí mít nic ze strouhanky, která pochází z EU.“

Kolem prošla žena s taškou Gucci. „Tito lidé si pořád stěžují,“ řekla, „nikdy nejsou spokojeni. V Etiopii jsou děti, které by daly cokoli, aby snědly kvalitní českou strouhanku. Víte, co říkám svým nevděčným spoluobčanům: ‚Ať jedí dort.‘ Vzala láhev francouzského šampaňského a znechuceně odešla.

Pískáček s velkým smutkem řekl: „Jé, dort. Pamatuji si, že jsem jednou jedl dort, když jsem byl ještě malý. To byly časy.“ Podíval se smutně okolo a dodal: „Ted už pro mě zbývá jen jediné řešeni, nebudu jist. No, aspoň zhubnu.“
_______________________________________________

Pro vás, kdo si ještě můžete dovolit kupovat strouhanku a mate svůj oblíbený recept, o který se chcete s námi podělit, zašlete ho do naší redakce …… Ten, kdo zašle recept, který nejvíce připomíná jídlo z minule doby a bude chutnat opravdu skvěle, obdrží jako dárek 5 kg čerstvé strouhanky značky Strouhankovepuzle, a.s. a vítěz tím získá i stavebnici 30 kusu rohlíků.

Zde naše redakce uvádí hned první recept našeho pana vedoucího Jiřího Kulhánka – Karbanátky šup, šup.

Potřebujete:
1 kg strouhanky, 5 stroužku česneku, lžíce majoránky, mala lžička soli a pepře a pul litru vody. Česnek nastrouháte a smícháte všechny ingredience dohromady. Vznikne tuhá hmota, ze které tvoříte placičky. Ty potom opékáte na plotně na litinovém talku nebo v troubě; ti majetnější, kteří mají slunečnicový nebo řepkový olej, a dokonce i pánvičku, to mohou opéct na téže pánvičce s olejem. Dobrou chuť!

Spoluautorkou je Dana Krupičková, námět Tomáš Jarkovský

Sdílet:

Hlavní zprávy

Weby provozuje SPM Media a.s.,
Křížová 2598/4D,
150 00 Praha 5,
IČ 14121816

Echo24.cz