Po máslové krizi vepřová? Čechy drtí levný dovoz, sami maso nevyrábí

Nízká produkce vepřového

Po máslové krizi vepřová? Čechy drtí levný dovoz, sami maso nevyrábíNOVÉ 1
Domov
Echo24
Sdílet:

Stačí málo a vyznavači bůčku a vepřového masa obecně budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Česko je totiž soběstačné ve výrobě vepřového pouze z 35 procent nutné produkce, což může vést k tomu, že ceny vepřového vystřelí nahoru, podobně jak se to v loňském roce stalo s máslem. Varuje před tím Agrární komora ČR.

Soběstačnost ČR ve vepřovém mase se pohybuje pouze kolem 35 procent, přičemž v posledních letech klesala. České podniky jsou sice schopny vyprodukovat kvalitní maso ve velkém množství, nedokáží ale cenově konkurovat zahraničním výrobcům.

„Příčinou jsou výrazně vyšší podpory od národních vlád původních zemí EU, které motivují zemědělce ale i zpracovatele k produkci a nadprodukci. Tu pak uplatní na našem trhu. Stejnou měrou se na tom podílí i chování zahraničních řetězců, které mají většinově jiné priority než podporu domácích odvětví zemědělské produkce a přispívají tak k likvidaci třeba zrovna původně tradičních chovů prasat, ale i ostatních náročnějších odvětví,“ sdělil deníku Echo24 Jiří Felčárek z Agrární komory ČR.

Snižování výroby se netýká jen vepřového masa, ale také hovězího. Podle ministerstva zemědělství může za pokles produkce hovězího masa příznivá výkupní cena mléka či vyšší množství dovozů.

„Obecný pokles produkce a jen mírný růst cen zároveň není pro živočišná odvětví do dalších období příliš motivační a nutno dodat, že nebýt v této situaci národních podpor do sektorů skotu, prasat a drůbeže, byl by propad výroby zřejmě ještě hlubší,“ řekl Felčárek. Podle něj by tak měla být úroveň dotací udržena, navíc by se měla sjednotit v rámci států Evropské unie.

Felčárek také připustil, že se může nízká soběstačnost projevit v rostoucích cenách zboží, podobně jako v závěru minulého roku zdražilo máslo. „Samozřejmě se to stát může. Pokud není domácí produkce jakéhokoliv zboží dostatečná, stává se stát do určité míry rukojmím obchodníků a dovozů. Živočišná výroba obecně je investičně i provozně náročná a podnik, který s ní jednou skončí, se již velice těžce rozhoduje k jejímu obnovení, obzvláště za situace, když je nejasný dlouhodobý odbyt. Přitom potraviny jsou strategickou komoditou a každý stát by si měl své zemědělce chránit,“ kritizuje Felčárek ministerstvo zemědělství.

Potravinářská komora: Je to alarmující

Podle analytika Petra Havla by se stávající podpory měly přezkoumat. I přestože je zemědělci čerpají, výroba klesá. Jako problém vidí kromě snižování produkce vepřového, která loni klesla o 4,2 procenta na 211 001 tun, také pokles výroby hovězího masa, jehož se loni v ČR spolu s telecím vyrobilo 67 714 tun, meziročně o 5,9 procenta méně. V předchozích třech letech přitom produkce rostla. Podle Havla by měl být stát opatrný, aby to „s hovězím dobytkem v ČR nedopadlo jako s chovem prasat.“

Stát podle Havla nedostatečně podporuje ty producenty, kteří zvyšují celkovou přidanou hodnotu tím, že přímo vyrábí potraviny. Podle něho také dochází ke snižování podpory pro vědu a výzkum a na českém trhu schází i větší podpora inovací. Stávající finanční podpory, které se v posledních letech pro české producenty zvyšují, podle Havla nevedou ke kýženému cíli.

Loňské výsledky nejsou ani podle potravinářské komory pozitivní zprávou, zejména kvůli snižování produkce vepřového a hovězího masa. „To je alarmující nejen z pohledu udržení živočišné výroby v ČR, ale také z pohledu potravinářského sektoru, protože je čím dál obtížnější pro zpracovatele nakoupit na trhu maso českého původu a je nutnost ho dovážet, aby se zde výroba masa a masných výrobků vůbec udržela,“ řekla mluvčí komory Dana Večeřová.

Ministerstvo zemědělství přiznalo, že ačkoliv je v ČR v posledních letech spotřeba vepřového masa stabilní, výroba za poslední tři roky klesla o 25 000 tun. „Důvodem tohoto poklesu je zvýšený dovoz vepřového masa, zatímco u vývozní položky je hodnota prakticky stagnující,“ uvedl tiskový odbor úřadu.

V posledních letech výrazně klesá také národní soběstačnost s vejci. Za posledních osm let se snížila o více než 10 procentních bodů na necelých 74 procent. Ceny vajec v tuzemských obchodech často kolísají. „Bez uplatnění produkce na trhu, případně při dlouhodobém prodeji na hranici nákladů, se každý rozhoduje co dál, zda investovat, nebo sektor opustit. Samozřejmě s ohledem na zaměstnanost, vstupy, technologie či logistiku a odbyt je živočišná výroba náročnější a mnoho zemědělců tak existenčně řeší co dál,“ zmiňuje Felčárek možné důsledky klesající produkce českých vajec.

Agrární komora uvedla, že jejím cílem je dlouhodobá stabilizace živočišných odvětví pomocí vyšších finančních podpor směrem k producentům.

Jak vyplývá z úterních údajů Českého statistického úřadu, stoupla naopak produkce drůbežího, skopového a kozího masa.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články