Lihovina nemá s ovocným destilátem nic společného. Většina lidí to ale neví

Lihovina nemá s ovocným destilátem nic společného. Většina lidí to ale neví
Fleret.cz Foto:

Foto: Fleret.cz

1
INZERCE
Sdílet:

Švestka nebo slivovice? Zatímco v prvním případě jde o ochucený konzumní líh, v tom druhém skrývá láhev kvalitní 100% přírodní mok ze šťavnatého, na slunci vyzrálého ovoce. Rozdíl v chuti, vůni i zážitku je obrovský. Tomu ale odpovídá i rozdíl v ceně.

 „Naše letitá zkušenost ukazuje, že lidé nečtou správně etikety na alkoholických nápojích. Nevědí, že pokud nápoj nenese označení např. slivovice nebo meruňkovice, tedy končící na „-vice“, nejde o čistý ovocný destilát, ale pouze o líh s příchutí. Tedy nápoj na hony vzdálený kvalitnímu pití,“ říká Tomáš Novák z destilérky FLERET, kde odpovídá mj. za inovace.

Přitom první palírny ovocných destilátů vznikly na našem území, konkrétně na Moravě, už v 15. století. Jen málo lidí má ale představu o tom, jak vzniká kvalitní ovocný destilát. „Na litr kvalitního 50% destilátu potřebujete 7 až 10 kg prvotřídních švestek, které musíte připravit, nechat alespoň šest týdnů za přesně daných podmínek kvasit a následně nejméně třikrát destilovat. A ideálně nechat destilát zrát aspoň další dva roky. A to něco stojí. Cena půllitrové lahve kvalitní slivovice FLERET 1850 tak začíná na 500 Kč. Je to velký rozdíl například oproti whisky. Zdrojová surovina, její skladování i výroba je mnohem náročnější a dražší než u obilí,“ dodává Tomáš Novák.

Kořeny druhé nejstarší destilérky na našem území sahají do hluboké historie, konkrétně do roku 1850, kdy frenštátský měšťan, pan Jakub C. Kohn, dostal nápad. Dát trvalejší podobu tomu, co nabízí místní kraj ve svém nejštědřejším období: ovoci a bylinkám. V roce 1850 tak založil rodinnou firmu s názvem „Velkopalírna borovičky, slivovice a lisování ovocných šťáv“. Pan Kohn byl neúnavný hledač dokonalosti. Stále zkoušel, aby dospěl k těm nejlepším recepturám, bylinkám, odrůdám, poměru vypeckovaného a nevypeckovaného ovoce.  Firma měla skvělý zvuk a respekt zákazníků, a pan Kohn brzy rozvážel své destiláty a likéry po celé Moravě a Slezsku i Čechách. Firma přešla z otce na syna Felixe a v rukách Kohnových zůstala až do roku 1943. 

Pak se na dlouhých 50 let odmlčela. Ale život chtěl, aby to bylo jinak. V roce 1991 obnovuje po dohodě s vnučkou pana Kohna destilérka svůj chod pod jménem FLERET. A jednoho dne u dveří zazvoní pan Baran, poslední žijící míchač od pana Kohna s brašnou plnou pokladů: lahví, starých receptur, etiket.  Podařilo se tak navázat na tradiční výrobu ovocných destilátů a likérů. V destilérce vznikaly i nové nápoje z rýže, whisky, vodka. 

Nové tisíciletí přineslo nové výzvy: lidé začali vyhledávat stále kvalitnější nápoje a zajímavé novinky. Destilérka se proměňuje, modernizuje, inovuje. Dnes je FLERET domovem prémiových a super-prémiových ovocných destilátů a regionálních specialit. Receptury, které vybrousil čas, zůstávají, aby přinášely potěšení dalším generacím při nejrůznějších příležitostech. Tak se podařilo navázat na dávný nápoj valašských pastýřů ovcí a horalů – destilát ze švestek nebo hrušek s infuzí kávy a čaje, který se prodává pod značkou Beskyd 1129. Vznikají ale i novinky, které tradici dávají nová křídla. Jako třeba emblematická kolekce ovocných destilátů s názvem 1850 s několikanásobnou destilací a minimálně dvouletým zráním. Sběratelskou raritou je limitovaná edice exkluzivních dlouho zrajících ovocných destilátů s vlastními tajemstvími v několika stovkách kusů. O tom, že jsou frenštátské destiláty skutečnou špičkou ve světě požitků, svědčí četná ocenění na prestižních soutěžích na třech kontinentech.

Sdílet:

Hlavní zprávy