Mikroplasty z nezdravého jídla pronikají až do mozku. Riziko pro psychiku roste

MIKROPLASTY

Mikroplasty z nezdravého jídla pronikají až do mozku. Riziko pro psychiku roste
Ultrazpracované potraviny – mezi které patří limonády, chipsy, čokoláda, zmrzlina, zpracované maso, hotová jídla nebo průmyslově vyráběné cereálie – jsou známé vysokým obsahem cukrů, nasycených tuků a soli. Foto: Shutterstock
1
Panorama
Sdílet:

Spojení nezdravé stravy a zhoršené psychické kondice není žádnou novinkou. Nový soubor studií ale ukazuje, že problém může být hlubší, než bylo dosud známo. Čtyři vědecké práce, zveřejněné v odborném časopise Brain Medicine, odhalují znepokojivou souvislost mezi mikroplasty, ultrazpracovanými potravinami (UPF) a duševním zdravím.

Ultrazpracované potraviny – mezi které patří limonády, chipsy, čokoláda, zmrzlina, zpracované maso, hotová jídla nebo průmyslově vyráběné cereálie – jsou známé vysokým obsahem cukrů, nasycených tuků a soli. Nyní se ukazuje, že kvůli obalům, přísadám a výrobním procesům také obsahují výrazně vyšší množství mikroplastů než běžné potraviny, píše deník The New York Post.

Například kuřecí nugety podle vědců obsahují až 30krát více mikroplastů na gram než kuřecí prsa. „Pozorujeme souběh důkazů, které by měly znepokojit všechny,“ uvedl ve zprávě Nicholas Fabiano, psychiatr z Ottawské univerzity. „Ultrazpracované potraviny dnes tvoří více než 50 % příjmu energie v zemích jako jsou Spojené státy, a obsahují významně vyšší koncentrace mikroplastů než přirozené potraviny.“

Nejnovější poznatky ukazují, že tyto částice dokážou proniknout přes hematoencefalickou bariéru a hromadit se v mozku – údajně až v množství odpovídajícím lžičce mikroplastů. „Tato hypotéza je obzvlášť silná, protože pozorujeme překvapivě podobné biologické mechanismy,“ řekl Wolfgang Marx, vědecký pracovník z australského Food & Mood Centre při Deakin University. „Ultrazpracované potraviny jsou spojeny s negativním vlivem na psychiku prostřednictvím zánětů, oxidačního stresu, epigenetiky, poruch mitochondriálních funkcí i narušení systémů neurotransmiterů. Mikroplasty se zdají působit velmi podobně.“

I když bude potřeba další výzkum, již nyní jsou důkazy znepokojující. „Jak roste spotřeba ultrazpracovaných potravin, množství mikroplastů i výskyt duševních obtíží, je nezbytné se této souvislosti dál věnovat,“ uzavírá Fabiano.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Weby provozuje SPM Media a.s.,
Křížová 2598/4D,
150 00 Praha 5,
IČ 14121816

Echo24.cz

×

Podobné články