Jídlo pěstované v laboratoři je nebezpečné, tvrdí italský ministr

SYNTETICKÉ POTRAVINY

Jídlo pěstované v laboratoři je nebezpečné, tvrdí italský ministr
Podle ministra je maso z laboratoře "břečka." Foto: Shutterstock
1
Svět
Sdílet:

Laboratorně vypěstované potraviny mohou škodit zdraví, řekl v rozhovoru s agenturou Reuters italský ministr zemědělství Francesco Lollobrigida. Jídlo tohoto původu označil za "břečku", která nikdy nemůže chutnat jako skutečné maso nebo ryba. Italská pravicová vláda v březnu navrhla zákon, který zakazuje dovoz a výrobu potravin vzniklých kultivací buněk či tkání získaných z obratlovců. Norma obdobně cílí i na krmiva pro zvířata laboratorního původu.

"Odmítáme myšlenku standardizace produktů - aby byly všechny z laboratoří stejné. To vymaže kulturu spjatou s naší zemí," konstatoval Lollobrigida, vysoce postavený člen strany Bratři Itálie premiérky Georgii Meloniové.

Zákon, který musí ještě schválit parlament, rozlítil organizace, podle kterých výroba masa bez chovu zvířat zmírní klimatickou změnu a omezí emise skleníkových plynů. Uskupení, jako jsou ochránci zvířat z organizace LAV, mají za to, že Řím omezuje možnosti spotřebitelů, kteří se zajímají o dobré životní podmínky zvířat.

Lollobrigida však tuto kritiku odmítá. Chov zvířat je podle něj v Itálii udržitelný a ministr odmítá srovnávání průmyslového a zemědělského znečištění. Poukázal na to, že laboratorně pěstované potraviny potřebují také mnoho energie.

"Nadnárodní společnosti do tohoto odvětví investují, z jejich pohledu je to dobrý byznys," argumentuje italský ministr zemědělství. Firmy podle něj potom budou moci zřídit továrny, kde jsou nízké náklady na energii a pracovní sílu, a zvýšit tak své tržby.

Nacionalistická vláda premiérky Meloniové se zavázala chránit italskou kuchyni před technologickými inovacemi, které považuje za škodlivé. Lollobrigidův resort kabinet v tomto duchu přejmenoval na ministerstvo zemědělství a potravinové suverenity.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články