Mladý pár si upravil menší byt na Letné. Podívejte se

rekonstrukce secesního domu v Praze

Mladý pár si upravil menší byt na Letné. Podívejte seOBRAZEM
Kontrast černé a bílé zjemňuje modrá barva, která se objevuje jak v malbě na cihlové stěně v obývacím pokoji, tak na sedací soupravě. Foto: Foto: BoysPlayNice
Panorama

Tereza Kozlová

Systém výstavby Shell & Core, kdy jsou nemovitosti nabízeny bez finálních úprav interiéru, je stále oblíbenější, a to nejen u nebytových prostor, ale i u výstavby domů a bytů pro běžné bydlení. Tímto způsobem byla provedena i rekonstrukce secesního domu v Praze na Letné, v němž si menší byt zakoupil mladý pár. Konkrétním představám klienta pak byt přizpůsobilo architektonické studio SMLXL, které tvoří Klára Valová a Eva Mohylová.

„Nepraktické dispozice, neodborné úpravy a předčasné zásahy developerů, to vše vašim interiérům rozhodně neprospívá. Přijďte za námi dříve, než bude pozdě, rádi vám pomůžeme!“ vybízejí architektky na svých internetových stránkách. Doporučují, aby je zájemci navštívili ve fázi klientských změn, a slibují řešení od stavebních úprav po nábytek včetně autorského dozoru po celou dobu realizace a prověřených dodavatelů.

Stometrový byt na Letné je velmi zdařilým příkladem. Ačkoli byl od developera předán ve stavu Shell & Core, nedalo se vyhnout stavebním úpravám vyplývajícím z nově navržené dispozice – rozvody elektroinstalací, úpravy a změny pozic stavebních otvorů, rozvody vody a odpadů, nový sádrokartonový strop. „Bytu jsme chtěli částečně navrátit původní charakter, který byl nyní dán už jen špaletovými okny. Dveře jsme proto zvolili obložkové profilované a na míru a proti původnímu návrhu jsme je zvýšili. Podlaha je v obytných místnostech dřevěná a parkety, které jsme zvolili v atypicky větším rozměru, jsou skládány ve francouzském stylu. Záměrem bylo tyto původní prvky kombinovat s industriálními a barevnými detaily,“ vysvětlují architektky.

Nízká část kuchyně je v bílém laku v kombinaci s ocelovými plechy ponechanými v přirozené barvě po válcování za tepla. Plech je použit v atypickém opláštění ostrůvkové digestoře, na dvířkách pod dřezem i v celku za kuchyňskou linkou.
Nízká část kuchyně je v bílém laku v kombinaci s ocelovými plechy ponechanými v přirozené barvě po válcování za tepla. Plech je použit v atypickém opláštění ostrůvkové digestoře, na dvířkách pod dřezem i v celku za kuchyňskou linkou. Foto: Foto: BoysPlayNice

Kontrast černé a bílé zjemňuje modrá barva, která se objevuje jak v malbě na cihlové stěně v obývacím pokoji, tak na sedací soupravě či mozaice okolo vany v koupelně. Industriální styl do interiéru vnášejí kovové prvky jako například knihovna z roxorových prutů, plechové posuvné dveře či obklad za kuchyňskou linkou. Zvláštní péče byla věnována také výběru topení – litinová tělesa doplňují efektní retro černé ventily. Architektky sladily celý interiér do posledního detailu včetně doplňků a dekorací. Produkty věhlasných značek v čele s židlemi DKW od Vitry a stojací lampy Flos jsou kombinovány s nábytkem vyrobeným na míru s efektními detaily, jako jsou například úchytky v podobě lan.

Černá dlažba na podlaze ve vstupní hale opticky rozděluje vstup do bytu od obytné části. Posuvné ocelové zrcadlo vyrobené na míru skrývá elektrorozvaděč. Před ním je umístěno betonové křesílko. Pracovní deska v kuchyni je kombinací bílého a černého corianu. Jídelní stůl je součástí ostrůvku a je vyroben z dubového mořeného masivu. Jednotlivé dubové fošny jsou propojeny roxorovými pruty.

Propojení koupelny s ložnicí fixním zasklením bylo přáním klientů. Postel Hastens architektky doplnily o překližkové čelo na míru a noční stolky. Černý box, který přechází ze vstupní haly do hlavní obytné místnosti, ukrývá jak úložné prostory pro boty a kabáty, tak veškeré spotřebiče v kuchyni. Je na něj použita překližka mořená načerno v kombinaci s dvířky v tabulové barvě.

Nízká část kuchyně je v bílém laku v kombinaci s ocelovými plechy ponechanými v přirozené barvě po válcování za tepla. Plech je použit v atypickém opláštění ostrůvkové digestoře, na dvířkách pod dřezem i v celku za kuchyňskou linkou. Šatní skříně v ložnici jsou také vyrobeny na míru a mají atypicky frézovaná dvířka. Jako úchytky jsou v celém bytě použita lana.

Ve větší koupelně je použita mozaika okolo vany v návaznosti na betonovou voděodolnou stěrku a nábytek je z mořeného masivu. Menší koupelna je kombinací šedé dlažby a obkladu imitujícího beton v kombinaci s bílou voděodolnou malbou.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také:Špičkoví architekti na příkrém svahu. Podívejte se na unikátní vilu poblíž Prahy