Uprchlíci se vracejí domů. Z Řecka jich odjelo už 14.000

Migrační krize

Uprchlíci se vracejí domů. Z Řecka jich odjelo už 14.000NOVÉ 2
Svět
Sdílet:

Přibližně 14.000 uprchlíků se letos vrátilo z Řecka domů. Vzdali se naděje, že se jim podaří legálně odcestovat do bohatší části Evropy, kde toužili po získání azylu. Uvedl to dnes server Balkanpost.

Jen v září se domů vracelo 1598 uprchlíků s pomocí Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), uvedla řecká policie. Navrátilci cestují pod ochranou a dostávají na cestu 500 až 1500 eur (asi 13.000 až 39.000 Kč). Vracejí se hlavně Albánci, Afghánci, Pákistánci, Iráčané, Gruzíni a Severoafričané.

Desítky tisíc uprchlíků a migrantů uvázly v Řecku poté, co balkánské země loni v dubnu uzavřely své hranice. Před tím více než milion lidí putoval balkánskou cestou z Turecka přes Řecko, Makedonii, Srbsko, Maďarsko či Chorvatsko a Slovinsko do západní Evropy, především Německa.

Řecko zažilo dramatický nárůst počtu uprchlíků a migrantů na svém území, což vedlo k dalšímu zhoršení i tak nevalných životních podmínek v utečeneckých táborech. Většina uprchlíků přicházela z válkou postižené Sýrie.

Za uprchlické vlny v letech 2015 a 2016 se v moři mezi Tureckem a Řeckem utopilo několik set uprchlíků, mezi nimiž byly i děti. Tuto cestu využívaly denně tisíce lidí, dokud loni Turecko a Evropská unie neuzavřely dohodu, díky níž se příliv podařil omezit.

I nyní se ale na moře denně vydávají desítky uprchlíků. Do Řecka od začátku roku dorazilo přes 18.000 běženců. V současné době je v různých táborech v Řecku umístěno asi 60.000 většinou syrských a afghánských uprchlíků a migrantů.

Sdílet:

Hlavní zprávy

We´re all living in Amerika

KOMENTÁŘ

Žijeme už jako v Americe. Ne tím, že u nás s jen malým časovým zpožděním mohou vyjít knihy autorů, jako je Abigail Shrierová. Ale tím, že i u nás mohou takzvaně ...

00:08
×

Podobné články