Místo celkového zdražování náhodné skoky. V obchodech teď jdou nahoru brambory a víno

CENY V OBCHODECH

Místo celkového zdražování náhodné skoky. V obchodech teď jdou nahoru brambory a víno
Ilustrační snímek. Foto: Shutterstock
1
Ekonomika
Sdílet:

Z čerstvých dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že zdražování v tuzemských obchodech už neprobíhá celoplošně a spíš jde cestou výkyvů u některých položek. Ceny mnohých potravin z května na červen klesly, nebo alespoň zůstaly přibližně na stejné výši. Překvapivě nejvíce ale podražily sezónní položky, jako jsou brambory a další ovoce a zelenina.

„Ceny potravin a nealkoholických nápojů se jako celek ve srovnání s květnem nezměnily, ale některé druhy potravin zaznamenaly výrazné cenové pohyby. To se týkalo zejména cen zeleniny, které vzrostly o 5,1 procenta, z čehož ceny brambor byly vyšší o 22,1 procenta (částečně vlivem přechodu nabídky trhu z pozdních na rané brambory). Naopak ceny vepřového masa oproti květnu klesly o 3,9 procenta, sýrů a tvarohů o 1,6 procenta, ovoce o 1,4 procenta, vajec o 3,7 procenta, mouky o 9 procent a drůbeže o 1,1 procenta,“ vyjmenovává ČSÚ.

Nahodile se zdražovaly sezónní potraviny

Kromě brambor ještě stoupaly ceny u vybraného ovoce a zeleniny. Kupříkladu kilogram hroznového vína zdražil z 88 korun na 97, hlávkové zelí z 27 na 31 korun, o 3 koruny na kilo zdražily citrony, podobně celer. Další potraviny podobného typu naopak zlevnily. Inflace v České republice v červnu zpomalila na 9,7 procenta a po dlouhé době se tak dostala alespoň teoreticky na jednocifernou hodnotu.

Oproti zimním měsícům je zlevnění u některých potravin markantnější při srovnání akčních cen. Kupříkladu vejce oproti únoru zlevnila o 35 procent. Za 10 kusů vajec velikosti M teď člověk zaplatí v průměru 32 korun, tedy o 17 korun méně. Kilogram brambor naopak zdražil o více než polovinu, z únorových 13 korun na 21 korun. Zhruba 5 korun si lidi připlatí ještě za kilogram jablek, který průměrně stojí 23 korun, nepatrně ještě za bílý jogurt. Vyplývá to z červencového srovnání cen 13 vybraných základních potravin v akčních letácích, který provedla společnost Česká distribuční.

„Od začátku roku ve společnosti velmi rezonuje téma drahých potravin. V lednu a únoru jsme provedli srovnání akčních cen třinácti vybraných základních potravin, do kterého jsme zahrnuli letáky sedmi největších českých řetězců. Také díky klesající inflaci se situace začala postupně uklidňovat. S odstupem několika měsíců jsme se proto opět podívali na to, k jakému vývoji cen došlo. Spotřebitele nepochybně potěší, že akční ceny základních potravin klesají, v některých případech dokonce výrazně. Za stejný nákup bychom oproti únoru zaplatili o 100 korun méně (13 %). Největší pokles pozorujeme u vajec, která zlevnila o více než třetinu, mléko nebo vepřová pečeně jsou levnější o 25 %. Při nákupu jablek nebo brambor naopak musíme počítat s vyššími cenami. Sledováním akčních letáků mohou domácnosti za nákup základních potravin ušetřit bezmála třetinu výdajů. A to už je významná úspora,“ říká Jaroslav Staněk, obchodní ředitel společnosti Česká distribuční.

Nákupy v akcích

K nákupu v akcích vyzýval opakovaně bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Mluvil mimo jiné o tom, že akční ceny by měly být běžné ceny a obchody zkreslují situaci. Kritizoval také výrazné zdražení cukru na podzim loňského roku nebo vysoké ceny vajec. Dal kvůli tomu dva podněty Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáše Prouzy se v Česku ve slevách prodá zhruba 60 procent potravin.

Meziroční inflace u potravin podle ČSÚ byla v červnu 12 procent. V lednu byla téměř 25 procent. Ceny řady potravin jsou i přes postupně zpomalující inflaci stále vyšší, než byly loni ještě před začátkem války na Ukrajině.

 

Pokud se ale dá vycházet z cen zemědělských výrobců, mohly by potraviny dále zlevňovat. Ty totiž v červnu meziročně klesly o 13,8 procenta. „Jedná se o ceny, za něž zemědělci dodávají svoji produkci do obchodní sítě nebo zpracovatelům, například z řad potravinářů. Masivní snížení cen v zemědělské výrobě tak předznamenává znatelné zlevnění cen potravin v obchodech,“ vysvětluje ekonom Lukáš Kovanda.

„Nelze čekat, že se ceny potravin v obchodech vrátí na úroveň před válkou a pandemií, nicméně zlevnění celé řady z nich by se zákazník dočkat měl. Klíčovým důvodem propadu cen je a bude výrazné zlevňování energií v čele s plynem a elektřinou, které bude pokračovat i v příštím roce,“ dodává.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články