Otřesný nález v Brně: maso zkažené, plesnivé a spálené mrazem
ZKAŽENÉ MASO
Značné množství zkaženého masa a masa neznámého původu našly při kontrole řeznictví s bourárnou na Starém Brně inspektorky Krajské veterinární správy pro jižní Moravu. Nevyhovující byly také hygienické podmínky. Maso inspektorky znehodnotily modrou barvou a nařídily zlikvidovat a s provozovatelem zahájí správní řízení o uložení pokuty, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Název provozovny veterináři neuvádějí, dokud není ukončené správní řízení.
ČTK kontaktoval Josef Bazal, jednatel řeznictví s názvem Jan Velík – VELMA, který zdůraznil, že jeho dvou provozoven na Mendlově náměstí a v Křížové ulici se zjištění veterinářů netýká. „Vše mám v pořádku a tato informace nás může poškodit,“ řekl Bazal.
Péče o zázemí kontrolované provozovny i o maso byla podle inspektorek zjevně zanedbaná. Masa, které se kazilo, bylo v chladírně 65 kilogramů. Šlo o vepřové a drůbeží. „Vykazovalo zjevné známky kažení včetně změny barvy, osliznutí a zaplísnění,“ uvedl Vorlíček.
V řeznictví bylo také 170 kilogramů mraženého drůbežího a vepřového masa, k němuž neměl majitel řeznictví potřebnou dokumentaci. U části bylo také zjevné, že nebylo vhodně skladované, protože bylo spálené mrazem. „Bylo v nevhodných obalech pro mražení, které byly místy potrhané. Pultový mrazicí box, ve kterém se maso nacházelo, pokrývala silná námraza, což také poukazuje na nedostatečné dodržování hygienických standardů,“ uvedl Vorlíček.
Nevyhovující hygienické podmínky byly také v chladírně a bourárně, která byla značně znečištěná. Také se v ní nacházely předměty, které nesouvisejí s potravinářskou výrobou.
Zkažené maso je potenciálním zdrojem zdravotních problémů, které mohou v horším případě vyústit až v otravu.
Za uvedená porušení zákona hrozí majiteli řeznictví pokuta do 50 milionů korun. Konečná výše pokuty se obvykle odvíjí od toho, zda jde o první prohřešek či opakovaný, od velikosti podniku i od závažnosti prohřešku.