Nepochopili mě správně, mírní Toman své výroky o podezřelém mase a pražské restauraci

Problémy s masem

Nepochopili mě správně, mírní Toman své výroky o podezřelém mase a pražské restauraciaktualizujeme 2
Domov
Sdílet:

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) mírní svá slova o restauraci U Moťáka v pražském Karlíně, již ve středu zmínil v kontextu problémového masa z Polska. Včera ministr Toman jmenoval jedinou restauraci, kde byl zjištěn problém s původem masa. Veterináři tam nedohledali datum zamražení a původ u 31 kilogramů masa. Zda pocházelo z Polska, nebylo včera zřejmé. Až dnes však Státní potravinářská inspekce oznámila, že doposud žádné pochybení k původu masa při kontrolách v pražských restauracích nezjistila. Restaurace se hodlá bránit.

„Domnívám se, že má slova byla pochopena nesprávně. Mým jediným cílem je účinná ochrana českých spotřebitelů. Chci veřejnost ujistit, že nadále probíhají intenzivní kontroly a v případě prokázání jakýchkoliv pochybení o nich budeme neprodleně informovat,“ řekl ministr zemědělství Toman.

Restaurace U Moťáka ale zela po Tomanově středečním vystoupení prázdnotou a nyní zvažuje právní kroky vůči ministerstvu zemědělství. Slovy ministra v souvislosti s problematickým polským hovězím se cítí podle svého jednatele Romana Motovského poškozen. Ve čtvrtek kolem poledne byl v restauraci už obsazen prakticky každý stůl.

Toman ve středu dopoledne mluvil o tom, že některé luxusní pražské restaurace, které odebíraly hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské a účtovaly si tisícikorunu za porci. „Chci vás ubezpečit, že to nešlo do žádných low-costových restaurací, byly to luxusní restaurace, speciálně v Praze. Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby mohly prodávat za 1000 korun porci,“ řekl poslancům sněmovního zemědělského výboru. Toman nechtěl konkrétní podniky uvádět, mají však podle něj asijské názvy. „A tím nemyslím čínské restaurace,“ dodal.

Nařčený podnik zvažuje právní kroky na svou obranu

Své předchozí tvrzení na středeční tiskové konferenci označil Toman za „příklad“. Na dotaz novinářů pak zmínil jen restauraci U Moťáka v pražské Sokolovské ulici. Ta přes oběd nabízí klasické „hotovky“ a stálé menu nevybočuje z průměrných pražských cen. Veterináři v tiskové zprávě sdělili, že se v této restauraci nejednalo jenom o hovězí maso – zajistili necelých deset kilogramů neoznačeného vepřového, necelý kilogram kuřecího a krůtího ořezu, kilogram mletého masa, přes dva kilogramy krůty a dále pak masa označená jako daněk, jelen či losos. Hovězího masa, které bylo neoznačené, našli veterináři 9,56 kilogramu. Podniku hrozí pokuta až 50 milionů korun.

Chyby při označování masa byly ve více restauracích. „Další nesrovnalosti byly zjištěny v několika jiných pražských restauracích. Na dodacích listech byl uveden původ Česká republika, přestože maso v originálním balení mělo na etiketách jasně vyznačený původ, a to Polsko,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Pochybení ve vztahu k původu masa ani maso neznámého původu ale zatím Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrolách vytipovaných pražských restaurací nenašla. SZPI to uvedla ve čtvrtek.

„Pan ministr neví, co říká. Hovězí, o kterém se mluví, dodává firma Gaube. Nevěděli jsme, že jde o maso z Polska,“ řekl jednatel restaurace Motovský serveru iROZHLAS ve středu. Zdůraznil, že maso na základě kontroly veterinářů zlikvidovali, k zákazníkům se žádné nedostalo. Odmítl také, že by maso z Polska zaměňovali v restauraci za argentinské. „Argentinské maso bereme úplně od jiné firmy,“ uvedl Motovský. Hovězí maso z Polska používají například do guláše. Nyní zvažuje právní kroky proti ministerstvu zemědělství. „Cítíme se poškozeni. Už jsem mluvil se svým právníkem a zvažujeme okamžité právní kroky,“ dodal jednatel.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Dále čtěte: Planý poplach? Inspekce prověřila pražské restaurace. Na problémové maso nenarazila

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články