Planý poplach? Inspekce prověřila pražské restaurace. Na problémové maso nenarazila

Problémové polské maso

Planý poplach? Inspekce prověřila pražské restaurace. Na problémové maso nenarazilaAKTUALIZUJEME 1
Domov
Echo24
Sdílet:

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrolách vytipovaných pražských restaurací nezjistila žádné pochybení ve vztahu k původu masa, ani nenašla žádné maso neznámého původu, řekl mluvčí Pavel Kopřiva. Kontroly byly reakcí na podněty související s kauzu polského hovězího z mrtvých či nemocných zvířat. V kontrolách bude inspekce pokračovat.

SZPI při kontrole restaurací prohlíží veškerou dokumentaci, která se vztahuje k původu masa. „Dokumentace musí být nejen u restauratéra, ale i u všech předchozích článků řetězu v takovém stavu, aby bylo možné původ masa sledovat až k chovu,“ uvedl Kopřiva. Vzhledem k závažnosti polského případu bude SZPI pokračovat v intenzivních kontrolách nejen restaurací v celém Česku, ale bude se pohybovat v celé tržní síti.

Kontrolu restaurací, ale i skladů a distributorů masa provádí také Státní veterinární inspekce. Ta uvedla, že v pražských restauracích se spotřebovalo 56 kilo hovězího z masokombinátu v Mazovském vojvodství, který po propuknutí skandálu přišel o licenci. Část masa zůstala ještě ve skladech restaurací, ale testy veterinářů zatím nepotvrdily v mase žádné nebezpečné látky. Dosud není známý výsledek testu na salmonelu.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) ve středu jmenoval jedinou restauraci, kde byl zjištěn problém s původem masa. Jednalo se o podnik U Moťáka v Praze 8, kde veterináři nedohledali datum zamražení a původ u 31 kilogramů masa, z čeho 9,5 kg bylo hovězí. Zda pocházelo z Polska, není zřejmé. Zda byla v restauraci na kontrole i SZPI, Kopřiva nesdělil. „Jména restaurací, kde kontrola dopadne dobře, neuvádíme. Pokud nějaké pochybení najdeme, výsledky okamžitě zveřejňujeme na webu Potraviny na pranýři,“ řekl Kopřiva.

Uvedl také, že SZPI s veterináři úzce spolupracuje, do některých restaurací chodí na kontrolu společně, do některých s časovým odstupem. Restaurace, kde se mohlo rizikové polské maso objevit, se tak buď již dočkaly nebo mohou očekávat inspekci od obou kontrolních orgánů. „Každý máme jiné kompetence. Veterináře zajímá zjednodušeně syrové maso, nás zajímá ve chvíli, kdy se z něj stává potravina. Pokud máme nějaké podezření, které z hlediska naší kompetence nemůžeme kontrolovat, voláme kolegy z veterinární správy a opačně,“ vysvětlil Kopřiva.

Nařčený podnik zvažuje právní kroky na svou obranu

„Pan ministr neví, co říká. Hovězí, o kterém se mluví, dodává firma Gaube. Nevěděli jsme, že jde o maso z Polska,“ řekl jednatel restaurace Motovský serveru iROZHLAS.cz. Zdůraznil, že maso na základě kontroly veterinářů zlikvidovali, k zákazníkům se žádné nedostalo. Odmítl také, že by maso z Polska zaměňovali v restauraci za argentinské. „Argentinské maso bereme úplně od jiné firmy,“ uvedl Motovský. Hovězí maso z Polska používají například do guláše. Nyní zvažuje právní kroky proti ministerstvu zemědělství. „Cítíme se poškozeni. Už jsem mluvil se svým právníkem a zvažujeme okamžité právní kroky,“ dodal jednatel.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Viditelně zkažené části masa se odřezávaly a vyhazovaly. Jatka už byla uzavřena. Na trh se dostalo asi 9,5 tuny masa, z toho třetina do zemí EU, napsala agentura DPA. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují.

Čtěte také: Toman uvedl první restauraci s problémovým masem, a to v Praze. Majitel to odmítá, chce se bránit

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články