Nedočkaví hosté přišli podpořit znovu otevřené hospody. Mezi prvními byl i Kalousek

KALOUSEK V RESTAURACI

Nedočkaví hosté přišli podpořit znovu otevřené hospody. Mezi prvními byl i Kalousek
Miroslav Kalousek s majitelem restaurace Hlučná samota. Foto: Zdroj: Twitter Miroslava Kalouska
2
Domov
Echo24
Sdílet:

Restaurace a hospody se otevřely, v centru Prahy byla přitom jejich naplněnost různá. Na Národní třídě bylo naprosto plno, jinde tolik hostů nedorazilo. Svůj oblíbený podnik vyrazil podpořit i šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, který návštěvou této hospody nedávno porušil vládní nařízení.

Kalousek navštívil svou oblíbenou hospodu Hlučná samota na pražských Vinohradech. „S kamarádem Danem Jelínkem, majitelem restaurace Hlučná samota otevíráme provoz. Jsem rád, že to přežil, i když to měl a bude mít těžké. Držím palce jemu i všem drobným podnikatelům,“ napsal Kalousek na Twitteru k fotce právě s majitelem hospody.

Stejnou restauraci navštívil Kalousek začátkem listopadu v době, kdy ještě restaurace musely být zavřené. Porušil tím vládní nařízení, když si při čekání na jídlo dal pivo v uzavřené restauraci. V minulosti přitom Kalousek ostře kritizoval bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO) za stejné chování. „Byla to chyba, za kterou se omlouvám a která se nebude opakovat,“ uvedl poslanec na svém Twitteru. V restauraci ho náhodou zastihli reportéři

Plno například bylo v restaurace U Pinkasů. „Před hodinou jsme tu uzavřeli lehkou slavnostní trachtaci," sdělil za restauraci Karel Koubek. Personál i vedení restaurace podle něj doufá v to, že vláda opatření dál nezpřísní a že už otevřeno zůstane. Místa v restauraci jsou podle něj na čtvrtek a několik dalších dní obsazená. Neočekává však, že by tržby dosáhly loňských hodnot. „V tomto předvánočním období jsme byli zvyklí praskat ve švech. Nyní budeme pečlivě hlídat, abychom dodrželi nařízení, a těch lidí nebylo tolik," dodal.

V restauraci Bredovský dvůr v ulici Politických vězňů bylo kolem oběda také plno, opatření proti šíření koronaviru se podle zjištění na místě dodržovala. Proti běžné době si rezervace dávají pouze Češi, a nikoliv klientela z ciziny, řekl číšník Tomáš Solčanský. Podle něj může nyní být v restauraci maximálně 120 hostů, což skutečně bylo. Maximální kapacitu má kolem 240 lidí. Na čtvrtek a pátek je podle něj restaurace také obsazena, o víkendu ještě volná místa jsou.

„Máme plnou kapacitu a jedeme druhou otáčku stolů. Na večer a až do soboty je všechno zarezervováno. Takže ano, hosté chodí a musíme již od středy rezervace odmítat," uzavřel Luboš Kastner ze skupiny Hospodska, která v Praze provozuje například restaurací Červený Jelen.

Foto: Týdeník Echo

Některé restaurace se ale se změnou stylu a provozu smířily. Například podnik Meat Vandals, který prodává například sendviče s trhaným vepřovým masem, se chystá zřídit výdejová okénka v pražských oblastech s vyšší koncentrací obyvatel, kam bude dodávat suroviny z výrobny v Myslíkově ulici. „Virus je tu zatím s námi a musíme se s ním i restrikcemi naučit žít a otevření takovýchto malých forem je proto logickým krokem," uvedl spolumajitel sítě Jan Vágner.

Koronavirus nezasáhl jenom restaurace, ale i navázané provozy, jako jsou například brusírny nožů. Podniku Nože zVostra za poslední týdny ubylo na 60 procent zákazníků, hlavně z řad profesionálních restaurací. Naopak prodejce nožů Dellinger hlásí o své produkty enormní zájem. „V očekávání silné vánoční sezony jsme předpokládali měsíční tržby okolo pěti milionů korun, tuto hranici jsme pokořili o týden dříve, zájem o nože je enormní," uvedl za společnost zakladatel Marek Šmíd.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články