Studie: Počet případů rakoviny u lidí mladších 50 let vzrostl dvojnásobně

RAKOVINA U MLADÝCH

Studie: Počet případů rakoviny u lidí mladších 50 let vzrostl dvojnásobně
Od 90. let prudce přibylo Britů ve věku 25 až 50 let, kteří onemocněli rakovinou. Počet takových případů mezi mladšími lidmi roste dvakrát rychleji než u starších osob, vyplývá z britské studie. Foto: Shutterstock
1
Svět
Sdílet:

Od 90. let prudce přibylo Britů ve věku 25 až 50 let, kteří onemocněli rakovinou. Počet takových případů mezi mladšími lidmi roste dvakrát rychleji než u starších osob, vyplývá z britské studie, o níž informoval list The Times. Tento znepokojivý trend patrně souvisí se škodlivými střevními bakteriemi a chronickým zánětem způsobeným změnou stravovacích návyků.

Jedná se o mnohem strmější nárůst než u kterékoli jiné věkové skupiny, přičemž druhý největší nárůst o 16 procent byl zaznamenán u osob mladších 25 let, zatímco nejnižší nárůst o deset procent byl zaznamenán u osob starších 75 let. Zjištění poukazují na nový rizikový faktor vzniku rakoviny, který se objevil v posledních desetiletích, kdy generace lidí ve věku 25 až 50 let dospívala, což pravděpodobně souvisí s "významnou změnou západní stravy v posledních 30 až 40 letech", jako je používání sladidel, například kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy, v ultra zpracovaných potravinách.

Cancer Research UK, největší nezávislá organizace pro výzkum rakoviny na světě, údaje zveřejnila na zasedání Americké společnosti klinické onkologie (ASCO) v Chicagu, největší světové konferenci o rakovině. Ústředním bodem konference bylo znepokojení nad celosvětovým nárůstem počtu případů rakoviny u mladých lidí, zejména rakoviny tlustého střeva. Bylo představeno několik studií, které naznačují, že klíčem k vysvětlení tohoto nárůstu je mikrobiom - společenství bilionů bakterií ve střevech.

Pacienti s časným výskytem rakoviny střev mají podle zjištění více škodlivých střevních bakterií, což souvisí se špatnou stravou a vysoce zpracovanými potravinami. Tyto bakterie mohou vést k chronickým zánětům nebo mutacím v DNA a následně způsobit vznik nádorů. "Známe mnoho příčin rakoviny, kterým lze předcházet, včetně kouření, obezity a červeného masa. Ty však samy o sobě nevysvětlují nárůst, který pozorujeme u osob mladších 50 let," řekl lékař Charles Swanton z Cancer Research UK.

Swanton uvedl, že škodlivé mikroby mohou "iniciovat mutace v DNA podobným způsobem, jakým tabákový kouř vyvolává mutace v plicních buňkách". Mohou také způsobovat chronické záněty, které mohou zvyšovat riziko vzniku nádorů. "Mohlo by to být něco ve stravě, co mění mikrobiom. Nebo dokonce mikroplasty a znečišťující látky," dodal. Zdůraznil však, že rakovina je stále především onemocněním starší populace, pouze jeden z deseti případů se vyskytuje u osob mladších 50 let.

Mezi osoby postižené časným nástupem rakoviny patří i princezna Kate (42), která letos v březnu oznámila, že u ní toto onemocnění diagnostikovali.

Případy rakoviny u mladších lidí přibývají, uvádí studie

Nejedná se o první zprávu ohledně vzestupu rakoviny mezi mladými lidmi, která se v poslední době objevila. V deníku Echo24 jsme nedávno psali také o tom, že prudký nárůst rakoviny mezi mladou populací do čtyřiceti let přisuzují vědci špatnému životnímu stylu. Konkrétně mají na mysli konzumaci průmyslově zpracovaných potravin (především párků a hamburgerů), orální sex nebo alkohol a vapování, kvůli kterým se do těla dostávají mikrobi. Největší nárůst byl zaznamenán u kolorektální rakoviny, ta postihuje tlusté střevo a konečník. O závěrech zasedání Americké společnosti klinické onkologie například informoval The Telegraph.

Další studie upozorňovala také na to, že mladí lidé v současnosti stárnou rychleji, než se může zdát. A to může vést k většímu výskytu rakoviny mezi mladými. Tvrdí to alespoň studie Washingtonovy lékařské univerzity v St. Louis. Výzkumníci sledovali sedm látek v krvi, které předznamenávají staří člověka. U lidí, kteří byli biologicky starší, pak vědci zaznamenali větší riziko rakoviny. Výzkumníci uvádí, že studie může pomoci odhalit , jak zabránit vzrůstajcímu počtu zaznamenných onkologických onemocnění u lidí mladších 55 let.

Univerzitní tým využil data přes 140 000 lidí z britské Biobank database. V krevních vzorcích sledoval devět různých látek. Mezi nimi například množství bílých krvinek, C reaktivní protein či glukózu. Ze sesbíraných dat vědcům vyplynulo, že lidé narozeni po roce 1965 mají o 17 % vyšší pravděpodobnost, že jejich krevní hodnoty budou vykazovat rychlejší stárnutí, než u lidí narozených v 50. letech.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Weby provozuje SPM Media a.s.,
Křížová 2598/4D,
150 00 Praha 5,
IČ 14121816

Echo24.cz