1 Pitný režim

Obliba piva ve vedrech stoupá. Alkoholická pijí lidé ale raději až večer

, NOVÉ

Témata: ,

Teploty nad 30 stupňů Celsia pivnímu trhu nesvědčí. Lidé zpravidla pijí méně alkoholických nápojů a spíše až večer po ochlazení vzduchu. Pak dávají přednost pivům s menším množstvím alkoholu, ochuceným pivním mixům nebo nealkoholickému pivu, sdělila ČTK výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Pivovarům nepomohl ani chladný květen, kdy se meziročně propadl výstav piva o desetinu a pivní export o šest procent. Podle Karlovarských minerálních vod (KMV) volí spotřebitelé ve vedrech více nealkoholických nápojů, proti mimosezonním prodejům mohou být prodeje i dvojnásobné.

„Červen platí z hlediska pivovarnictví za silný měsíc. V posledních dvou týdnech zažíváme tropické dny s teplotami nad 30 stupňů Celsia. Pivní zahrádky tak konečně zahájily letní sezonu a těší se přílivu místních i turistů. Očekáváme, že horké počasí vylepší slabá květnová čísla, ačkoliv ze zkušenosti víme, že ani tropické teploty spotřebě zejména čepovaného piva nesvědčí. Je-li totiž více jak 30 stupňů Celsia, lidé zpravidla pijí alkoholových nápojů méně,“ uvedla Ferencová.

Obecně však bývá spotřeba piva v letních měsících průměrně třikrát vyšší než v zimě, pro pivovarnictví jde o klíčové období. „Letošní květnové počasí však pivu nepřálo a bylo nejchladnější za téměř 30 let. V nižších polohách se průměrná teplota pohybovala kolem deseti stupňů Celsia, což je v ostrém kontrastu s tím loňským, kdy se teploty často dostávaly i nad 25 stupňů a průměrná teplota byla 17 stupňů,“ upozornila ředitelka.

Proti loňsku podle ní v květnu oslabily prodeje sudového piva o 15 procent a tankového o 21 procent. „Trend poklesu spotřeby čepovaného piva v hospodách a restauracích však není jen vinou počasí, ale dlouhodobým problémem ohrožujícím tradiční českou pivní kulturu,“ dodala. Naopak se zvýšily prodeje piva v plechu, které jako jediné po loňskému květnu vykázaly nárůst. Prodej piva v plastu se snížil o 14 procent, o skoro 40 procent pak klesly prodeje minisoudků, protože si Češi letos zahradních oslav v květnu kvůli počasí neužili.

Naopak výrobcům nealkoholických nápojů vyšší teploty nevadí, lidé podle mediálního zástupce KMV Pavla Nováka potřebují doplňovat minerály a samozřejmě tekutiny. „Spotřebitelé v teplém počasí z naší nabídky nejčastěji volí přírodní minerální a pramenité vody včetně ochucených. K nejoblíbenějším příchutím našich balených vod v ČR patří citron, pomeranč nebo bílé hrozno, nicméně Češi rádi vyzkouší méně typické chuťové varianty jako například granátové jablko nebo černé plody,“ dodal Novák.

Podle mluvčího Pražských vodovodů a kanalizací Tomáše Mrázka zatím dosahovala spotřeba vody v metropoli průměrných spotřeb při těchto teplotách, v předminulém týdnu činila 3800 litrů za sekundu, v minulém pak 3600 litrů za sekundu. „Na začátku července v souvislosti s odjezdem Pražanů na prázdniny očekáváme průměrnou spotřebu mezi 3000 až 3200 l/s. Loni byl extrém na přelomu července a srpna, kdy se spotřeba vyšplhala na 4000 l/s,“ dodal. Podle něj má Praha dostatečné zásoby vody z Káraného a Želivky. „V případě mimořádné události můžeme využít i Podolskou vodárnu, která slouží jako záložní zdroj. Ani v loňském parném létě Praha žádné problémy se zásobováním pitnou vodou neměla,“ uzavřel.

Čtěte také: Týden extrémního horka je tu. Ve středu bude v ČR až 37 stupňů

,

Vážení diskutující,
Echo24.cz chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky urážlivé, vulgární, xenofobní, odkazy na jiné internetové stránky či takové příspěvky, které odporují obecné lidské slušnosti. Před vložením vašeho příspěvku prosím zkontrolujte, zda jste opravdu přihlášeni. V opačném případě se váš příspěvek ukáže jen na vašem monitoru, ale do diskuze se nezanese.