Německo řeší potravinový skandál. Po konzumaci zkažených párků zemřeli dva lidé

Kontaminované uzeniny

Německo řeší potravinový skandál. Po konzumaci zkažených párků zemřeli dva lidéNOVÉ
Uzeniny (ilustrační foto). Foto:

Zdroj: Shutterstock

1
Svět
Echo24
Sdílet:

Německem otřásá skandál zkaženého masa, který si vyžádal oběti. Již dva lidé totiž zemřeli po konzumaci klobás, párků či salámů od firmy Wilke, ve kterých se podle informací veterinárního úřadu objevila bakterie způsobující listeriózu. Podnik, který následně zastavil výrobu a vyhlásil insolvenci, svými výrobky zásoboval mimo jiné i německé pobočky nábytkového řetězce Ikea.

Dva lidé zemřeli v Hesensku po pozření uzenin od firmy Wilke. Ta je spojována i s 37 nemocnými. V produktech se totiž objevila listérie, bakterie která způsobuje listeriózu. Ta se u lidí vyskytuje spíše sporadicky, ale může způsobit i epidemie. U zdravého jedince probíhá většinou bezpříznakově, případně může působit jako chřipka. V krajních případech může vést u žen k potratům a u oslabených jedinců může způsobit i smrt. Výhodou podle vyšetřovatelů je, že všechny produkty jsou do obchodních řetězců rozváženy striktně pod ochrannou známkou Wilke, takže se produkty snadno rozeznají a jejich stažení z prodeje je o to jednodušší. O kauze informují od minulého týdne německá média. 

Nejproblematičtějšími výrobky měly být klobásy a salám, včetně toho, který se dává na mražené pizzy. Dozorčí rada okresu Waldeck-Frankenberg už v úterý ukončila provoz firmy se 200 zaměstnanci. Případ je vyšetřován jako zabití z nedbalosti.

Kontroverzní je, že o problému s masem úřady vědí už mnohem déle. „První zprávy jsme obdrželi již v březnu, “ řekl mluvčí okresu Waldeck-Frankenberg serveru FOCUS Online. V té době byla listérie nalezena v továrnách Wilke v Hamburku a Bádensku-Württembersku. Od té doby úřady masové výrobky Wilke pečlivě sledovaly. 

Svědectví z jedné z továren přineslo nedělní vydání Bildu. „Často jsme vyrobili tolik uzenin, že se nám už nevešly do chladírny a museli jsme je nechávat na chodbě. Proto klobásy nebyly dostatečně vychlazené,“ uvádí Andreas Fischer, který ve firmě skončil v roce 2018. „Jednou jsem vyfotil i myši ve výrobní zóně. Manažer mě pak donutil fotku odstranit a křičel na mě, že na stavu klobás nezáleží, že musí odejít ještě ten den,“ dodává žena, která ve firmě rovněž pracovala, ale nepřála si být jmenována.

Pobočky nábytkového giganta Ikea v Německu braly výrobky právě od firmy Wilke. Produkty, které se prodávaly v bistru patřícímu k obchodům, byly okamžitě staženy. V Česku žádný problém prý nehrozí.

„Všechny obchodní domy IKEA v České republice mají lokálního českého dodavatele uzenin. Párky, které jsou součástí nabídky bistra, pochází z Davle u Prahy: Řeznictví a uzenářství U Dolejších. Stažení z prodeje se České republiky netýká. Nicméně můžeme potvrdit, že veterinární úřad v Německu uzavřel výrobce a dodavatele uzenin Wilke Waldecker Fleisch, kvůli obsahu bakterie listérie v jeho masných výrobcích,“ uvedla pro Echo24 Adriena Rambousková z oddělení komunikace společnosti Ikea.

„Bezpečnost a spokojenost zákazníků je pro nás vždy na prvním místě a jelikož IKEA Německo od tohoto výrobce odebírala párky, byl z preventivních důvodů zastaven jejich prodej. Našla zároveň alternativního dodavatele a zákazníkům v obchodních domech nabízí veškerý sortiment uzenin,“ dodala Rambousková.

Čtěte také: Zdeformovaní novorozenci straší Německo. Jsou na vině jedovaté postřiky?

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články