Městské „předzahrádky“ žijí. Lidé na otevření zahrádek restaurací nečekají a postávají s pitím v ulicích

NAVZDORY OPATŘENÍM

Městské „předzahrádky“ žijí. Lidé na otevření zahrádek restaurací nečekají a postávají s pitím v ulicích
Lidé na otevření zahrádek nečekají. Foto: SHUTTERSTOCK
Domov

Echo24

Plzeň už je teď jedna velká předzahrádka hospod a restaurací, i když oficiálně se mohou otevřít až příští pondělí. Zejména v centru postávají v posledních teplých dnech stovky lidí s nápoji v rukou. Majitelé a provozovatelé restaurací vítají, že jim vláda od příštího pondělí umožnila otevřít aspoň na venkovních terasách. První měsíc budou podle nich určitě plné. Podmínkou k navštívení zahrádky však bude předložení negativního testu na koronavirus, což mnozí restauratéři kritizují a označují to za neproveditelné.

„Situace k tomu vybízí, všude už to provozovatelé uvolnili. Přijde mi, že z Plzně už se stala jedna velká zahrádka,“ uvedl spolumajitel Švejk restaurantu a Zlaté krávy Bandasky v centru Radovan Sochor, regionální předseda Asociace hotelů a restaurací ČR. Otevření předzahrádek podle něj určitě zlepší náladu společnosti. „Po loňské první vlně byla chuť jít na pivo po třech měsících veliká, ale teď po sedmi měsících bude obrovská,“ řekl.

Spolumajitel sítě pěti plzeňských restaurací firmy Hospodská Luboš Kastner, zástupce oboru v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků, očekává, že až měsíc nastane nával hostů a po otevření vnitřních prostor se situace uklidní. „Podle propočtů a konzultací s epidemiology si sám pro sebe dávám datum pro jejich otevření 8. června,“ uvedl.

Zahrádky mají připravené všechny restaurace a pivnice v centru Plzně, které vesměs zachovaly ceny piva. „Určitě jich nebude víc než v běžných letech. Zahrádku si musíte nechat povolit a navíc vás v byznysu zachrání až možnost otevřít celou restauraci,“ řekl Kastner.

Ve Švejkovi už stojí menší zahrádka před hospodou a ve vnitrobloku má 100 míst. „Před Bandaskou jich bude dalších 50,“ řekl Sochor. Pivní bistro Bandaska je hned u centrálního náměstí v Riegrově ulici. Bandaska plánuje zahrádku zdvojnásobit.

„Zvětšili jsme zahrádky v Kozlovně i v Sokolovně v Bolevci na zhruba 150 míst, stovka jich je v Lékárně, Plzeňce a Huse, kterou jsme předělali,“ uvedl Kastner.

U jednoho stolu mohou od pondělí sedět nanejvýš čtyři lidé a vzdálenost mezi stoly a od kolemjdoucích musí být nejméně 1,5 metru. Na pivo budou lidé smět jen s testem nebo s dokladem o očkování či o prodělaném covidu v posledních třech měsících. „Obsluha to bude hlídat, ale odhalit pravost potvrzení nemůžeme,“ uvedl Sochor. Podle něj budou zahrádky přecpané a obsluha nebude stíhat problémy řešit.

Asociace teď podle Kastnera zkoumá rozsah kontrolní činnosti obsluhy. „Pandemický zákon na tyto detaily nepamatoval a podle právního posudku se zdá, že nemá oporu v zákoně a nemůže být sankcionovaná. Ale přístup hospodských bude proaktivní,“ řekl Kastner. Podle něj bude devět z deseti hostů režimová opatření dodržovat. „Hospodští ale nejsou policisté a některé věci nezvládnou. Třeba padesátikilová servírka stokilového chlapa. Důvěřuji jim i společnosti, že excesů bude minimum,“ uvedl.

Zmíněné restaurace braly jako prioritu udržet zaměstnance, což se jim podařilo na pár výjimek, které odešly mimo obor.