Úspěch českých architektů. Vyhráli mezinárodní soutěž v Emirátech

Úspěch českých architektů. Vyhráli mezinárodní soutěž v Emirátech
Panorama

VIDĚT A ZŮSTAT NEVIDĚN

Echo24

České architektonické studio Brainwork kolem architekta Petra Jandy zvítězilo v mezinárodní soutěži konané ve Spojených arabských emirátech. Jedná se o projekt návštěvnického centra v přírodní rezervaci Al Wathba Wetland Reserve na jihovýchodě metropole Abú Dhabí. Úkolem pro soutěžící bylo především to, aby výsledný návrh byl v souladu s prostředím rezervace. Nyní se čeká na zvážení, zda bude vítězný projekt skutečně realizován.

Mokřadová rezervace Al Wathba je od roku 1998 chráněnou oblastí. Rozkládá se na zhruba pěti kilometrech čtverečních a žije zde asi 260 druhů ptáků a dalších druhů, mezi něž patří ještěrky či škorpióni. Každý podzim sem pak létá zhruba 4000 plameňáků, kteří zde tráví chladnější zimní měsíce. A právě po nich se má středisko jmenovat (Flamingo Visitor Center).

Na rezervaci dohlíží Agentura pro životní prostředí (EAD) v Abú Dhabí, která mimo jiné v místě zasazuje stromy a vytvořila také ochrannou bariéru kolem rezervace. Nyní EAD zorganizoval ve spolupráci se společností Bee Breeders soutěž o nové návštěvnické centrum, které by se mohlo postavit přímo v rezervaci. Nejúspěšnější byl v široké konkurenci návrh českého studia Brainwork. EAD teď zváží, zda vítězné projekty zrealizuje.

Foto: Vítězný český návrh pojmenovaný To See and Not To Be Seen. Zdroj: BeeBreeders

„Skvělé zprávy! Vyhráli jsme v architektonické soutěži na Flamingo Visitor Center. Děkujeme (organizátorům) BeeBreeders za příležitost,“ uvedlo studio na svém Facebooku. Jejich vítězný návrh se jmenoval „Vidět a zůstat neviděn“.

Porota na návrhu českého studia ocenila už počáteční koncept projektu vycházející z názvu. „Navržená struktura vypadá spíše jako součást místního prostředí než jako budova,“ uvedla porota. „Projekt úspěšně naplňuje ideu ikonické, ale zároveň decentní stavby, která zapadá do panoramatu rezervace,“ dodali porotci v hodnocení s tím, že návrh českého studia je velice komplexní. Tato komplexita dělá podle poroty návrh ze strukturálního hlediska „v současné podobě možná příliš drahý a obtížně realizovatelný“. Porota ale usoudila, že originalita návrhu tyto slabiny vynahrazuje. Projekt týmu Petra Jandy, Anny Podroužkové a Kateřiny Tšponové nakonec získal ve velké konkurenci první cenu.

Účastníci soutěže měli za úkol přijít s konceptem, který by byl v souladu a rovnováze s prostředím rezervace. Návrh měl povinně zahrnovat například kavárnu, obchod se suvenýry, parkoviště a další praktické součásti.

Porota posuzovala nejen samotný design, ale také důraz na udržitelnost nebo to, jak jednoduše se dá návrh potenciálně realizovat. Co se designu týká, porotci hodnotili především respekt k místnímu křehkému ekosystému. Návštěvnické centrum mělo být podle zadání nejen šetrné k fauně i flóře, ale také ikonickou architektonickou perlou. Podle zadavatelů soutěže se zúčastnilo více soutěžících, než se očekávalo.