Toman uvedl první restauraci s problémovým masem, a to v Praze. Majitel to odmítá, chce se bránit

Problematické maso

Toman uvedl první restauraci s problémovým masem, a to v Praze. Majitel to odmítá, chce se bránitAKTUALIZOVÁNO 1
Domov
Karolína Vaverková
Sdílet:

Restaurací, které odebíraly v Praze hovězí z problematických polských jatek a následně je vydávaly za argentinské, je několik. „Mluvíme řádově o jednotkách restaurací,“ řekl deníku Echo24 mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) na odpolední tiskové konferenci uvedl, že v rámci prošetřování kauzy polského hovězího bylo v pražské restauraci U Moťáka nalezeno 31 kilogramů masa označeného za české.  Státní veterinární správa uvedla, že u masa nebylo možné dohledat původ a datum zamražení, proto veterináři nařídili likvidaci masa. Karlínský podnik zvažuje právní kroky vůči ministerstvu zemědělství, cítí se poškozen.

Státní veterinární správa po Tomanově vystoupení rozeslala mail, v němž uvádí, že v souvislosti s šetřením případu dovozu podezřelého hovězího masa z Polska do České republiky nalezla v jedné z pražských restauraci (Restaurace U Moťáka;, Sokolovská 65/26, 180 00 Praha 8) 31 kg různých druhů neoznačeného masa, u něhož nebylo možné dohledat původ a datum zamražení. Veterinární inspektoři maso na místě znehodnotili barvou a byla nařízena neškodná likvidace tohoto masa.

V případě restaurace U Moťáka veterináři uvádějí, že se nejednalo jenom o hovězí maso – šlo o necelých deset kilogramů neoznačeného vepřového, necelý kilogram kuřecího a krůtího ořezu, kilogram mletého masa, přes dva kilogramy krůty a dále pak masa označená jako daněk, jelen či losos. Hovězího masa, které bylo neoznačené, našli veterináři 9,56 kilogramu. Veterináři nyní podniku hrozí pokutou až 50 milionů korun.

Jednatel restaurace U Moťáka Roman Motovský ale ministrovo tvrzení odmítl v reakci pro iROZHLAS. „Pan ministr neví, co říká. Hovězí, o kterém se mluví, dodává firma Gaube. Maso jsme dostali od dodavatele. Nevěděli jsme, že jde o maso z Polska. Měli jsme veterinární kontrolu a vše se zlikvidovalo. K zákazníkům se nic nedostalo,“ řekl pro iROZHLAS.

V průvodních dokladech doprovázejících hovězí maso do několika restaurací v Praze byly zjištěny nedostatky, uvedla dále ve středu odpoledne veterinární správa. „Na dodacích listech byl uveden původ Česká republika, přestože maso bylo originálně balené a na etiketách byl jasně vyznačen původ Polsko. Státní veterinární správa zjištění dále šetří jako nesprávné značení původu masa v průvodních dokladech,“ píše veterinární správa.

O luxusních restauracích, které vydávaly polské maso za argentinské, hovořil dnes ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). „Chci vás ubezpečit, že to nešlo do žádných low-costových restaurací, byly to luxusní restaurace, speciálně v Praze. Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby mohly prodávat za 1000 korun porci,“ řekl poslancům zemědělského výboru. Toman nechtěl konkrétní podniky uvádět, jsou však podle něj nazývané asijsky. „A tím nemyslím čínské restaurace,“ dodal.

Kde bylo podezřelé maso?

Informace o konkrétních restauracích, v nichž se objevilo podezřelé maso, slibuje SZPI poskytnout, když se podezření potvrdí. „Dokud neproběhne kontrola na místě, jde pouze o indicie. Nyní probíhají v restauracích kontroly. Buď se potvrdí, nebo vyvrátí podezření, které vychází z těchto indicií. V momentě, kdy bude zjištěna informace podstatná pro veřejnost, dozví se to a inspekce to bude komunikovat,“ řekl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Podle exministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by Toman měl informovat, které restaurace se klamání dopustily. „Pokud má ministr zemědělství informace o restauracích, které klamaly zákazníka nepravdivou informací o původu masa, měl by je buď on, nebo dozorové orgány veřejnosti sdělit. Takto obecné vyjádření sice působí senzačně, ale pro zákazníka je k ničemu,“ uvedl Jurečka ve středu.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Viditelně zkažené části masa se odřezávaly a vyhazovaly. Jatka už byla uzavřena. Na trh se dostalo asi 9,5 tuny masa, z toho třetina do zemí EU, napsala agentura DPA. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Dále čtěte: Pražské restaurace vydávaly problémové hovězí z Polska za luxusní argentinské

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články