Inspekce zveřejnila názvy restaurací, které klamaly s původem hovězího

Jiný původ hovězího masa

Inspekce zveřejnila názvy restaurací, které klamaly s původem hovězíhoNOVÉ
Ilustrační foto Foto:

Foto: Shutterstock

1
Domov
Echo24
Sdílet:

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v Česku tři restaurace, v nichž majitel klamal zákazníky a uváděl jiný původ hovězího, než byla skutečnost. V Hradci Králové a Děčíně nabízeli hovězí z Brazílie jako argentinské, v Mariánských Lázních maso z Nizozemska jako jihoamerické. V desítkách podniků chyběly nabývací doklady k masu. Se všemi inspekce zahájila správní řízení o uložení pokuty, uvedl v pondělí v tiskové zprávě zástupce mluvčího SZPI Radoslav Pospíchal. Inspekce začala intenzivně kontrolovat restaurace od propuknutí kauzy s polským hovězím z mrtvých či nemocných krav v závěru ledna a od té doby uskutečnila přes 1100 kontrol.

„Výsledky od počátku kauzy naznačovaly, že jsou provozovatelé, jde-li o uvedenou komoditu, obezřetnější, avšak aktuální výsledky intenzivní kontroly napříč republikou ukazují, že se případy klamání spotřebitele o původu masa objevují a v pořádku není ani stav kontroly dokladů prokazujících původ a dosledovatelnost masa,“ uvedl Pospíchal.

Minimálně tři restaurace zákazníka klamaly. Šlo o královéhradecký podnik Mexita Hradec, kde se dělala argentinská roštěná z mladého býčka z hovězího z Brazílie. V Děčíně se nabízelo v Pizzerii Ciao – Ciao brazilské maso jako Carne di manzo – chlazené hovězí maso Argentina. V Mariánských Lázních zjistili inspektoři klamání v restauraci s názvem National Restaurant, kde se carpaccio z jihoamerické hovězí svíčkové dělalo z masa původem z Nizozemska.

Nabývací doklady k masu nepředložili provozovatelé ve 48 případech. Inspekce je vyzvala k dodatečnému předložení. „Z nich bude možné dále posoudit pravdivost informací o původu hovězího masa deklarovaných v nabídce pro spotřebitele, a výčet nevyhovujících zjištění tak nemusí být konečný,“ uvedl Pospíchal.

Ve dvou případech našla inspekce ve skladě také zkažené maso a maso s prošlým datem spotřeby.

SZPI pokračuje v intenzivních kontrolách do doby, než bude kauza s polským hovězím uspokojivě vyřešena.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: Aféra s hovězím dle polského tisku dokládá slabiny kontrol veterináři. Těch je málo a mají též bídné platy

Nepochopili mě správně, mírní Toman své výroky o podezřelém mase a pražské restauraci

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články