1 Nekvalitní levné potraviny

Slevové akce tlačí dopředu nezdravé potraviny, které mohou za obezitu a nemoci

, NOVÉ

Témata: , ,

Rostoucí počet slevových akcí, v rámci kterých prodávají obchodní řetězce potraviny velice levně, může za obezitu lidí, kteří tyto výrobky konzumují. Zároveň tyto nezdravé potraviny zvyšují riziko onemocnění rakovinou. Uvádí to nová studie společnosti Cancer Research UK. Napsal o tom i německý server časopisu Stern.

Čokoládové tyčinky, smažené brambůrky, energetické nápoje, hranolky nebo popcorn – všechny tyto potraviny bývají nejen ve velkých nadnárodních obchodních řetězcích čas od času zlevněné o několik desítek procent. Výzkumníci, kteří analyzovali kolem 16 tisíc britských domácností tvrdí, že lidé, kteří nakupují tyto nezdravé potraviny plné cukru, soli a dalších nezdravých látek v masivních slevových akcích, mívá častěji sklony k nadváze, ale i k onemocnění rakovinou, protože nadváha přináší podle vědců vyšší riziko pro vznik minimálně 13 rakovin.

Vědci sledovali nákupní chování domácností a zároveň lidi sledovali po skupinách. Konzumenti byli rozděleni do čtyř skupin podle toho, jak moc potraviny ze slevových akcí nakupovali. Ve skupině lidí, kteří nakupovali v nabídkách supermarketů masivně, mělo 72 % z nich nadváhu, zatímco u zákazníků, již slevy využívali méně, 64 %. Tendence k obezitě navíc vzrůstající s rostoucím věkem, připomněli dále britští vědci.

Nákupní vozíky sledovaných lidí, kteří často nakupovali ve slevách, také obsahovali mnohem větší podíl cukru a naopak méně vlákniny, zatímco u zákazníků, již slevové akce tolik nevyužívali, to bylo naopak. 

Na vysokou energetickou hodnotu levných potravin ukazuje také nutriční psycholog Joachima Westenhöfer z Vysoké školy aplikovaných věd v Hamburku. „Potraviny jsou dnes levné jako nikdy předtím, příčinou je jejich nadměrná konzumace“ řekl Westehöfer časopisu Stern.

Výsledky britského výzkumu se ale nelíbí ani další odbornici, preventistce proti rakovině Lindě Bauldové. „Slevové nabídky nabízejí konzumentům spoustu lákavých, ale nezdravých potravin za zvýhodněné ceny. Jedná se například o čokolády, sušenky, koláče nebo limonády. Není žádným překvapení, že lidé, kteří je častěji kupují, jsou také více obézní,“ řekla Linda Bauldová.

Nadváha je navíc podle vědců rizikem pro 13 druhů rakovin, například pro rakovinu tlustého střeva či prsu. Vědci tak nabádají veřejnost k větší obezřetnosti při výběru potravin, vyvarovat by se měli lákavých a levných pochutin. Problémem jsou podle nich i potraviny, které se nacházejí u pokladen a čekající zákazníky to svádí k tomu, aby po nich sáhli. Často se jedná právě o sladké.

Čtěte také: Česko jde do boje s nejhorší kůrovcovou kalamitou v historii. Bude hůř, dodávají vědci

,

Vážení diskutující,
Echo24.cz chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky urážlivé, vulgární, xenofobní, odkazy na jiné internetové stránky či takové příspěvky, které odporují obecné lidské slušnosti. Před vložením vašeho příspěvku prosím zkontrolujte, zda jste opravdu přihlášeni. V opačném případě se váš příspěvek ukáže jen na vašem monitoru, ale do diskuze se nezanese.