Polední meníčka po zavedení EET? Lidé si připlatí

ZVÝŠENÍ CEN OBĚDŮ

Polední meníčka po zavedení EET? Lidé si připlatíNOVÉ 2
EET
Echo24
Sdílet:

Průměrná cena obědu se po zavedení elektronické evidence tržeb zvýšila o 4 koruny. Zjistil to server menicka.cz, který provedl analýzu 4207 gastronomických provozoven napříč Českou republikou. Podle jeho informací stojí polední jídlo zhruba 92,50 korun, zatímco před EET se jeho cena pohybovala kolem 88,50 korun.       

„Varovná slova restaurací se naplnila a drtivá většina provozovatelů přistoupila ke zdražení svých obědových meníček. Na obhajobu restaurací je potřebné říci, že růst cen v meziročním srovnání není tak dramatický,“ uvedl spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš.

Grafika s průměrnými cenami obědů v České republice, jak ji sestavil server menicka.cz.
Grafika s průměrnými cenami obědů v České republice, jak ji sestavil server menicka.cz. Foto: Foto: menicka.cz

Z analýzy serveru dále vyplynulo, že nejvyšší cenu za oběd lidé zaplatí v Praze, a to v průměru 109 korun. Druhý nejdražší oběd čeká na hosty ve Středočeském kraji – 96 korun. Naopak nejlevněji se lidé naobědvají na Vysočině nebo v Olomouckém kraji, za necelých 88 korun.

Restauratéři a hoteliéři mají povinnost evidovat tržby elektronicky od 1. prosince. Za dvanáct dní ostrého provozu odeslali na servery Finanční správy zhruba 31,1 milionu účtenek, správa zároveň evidovala 1128 oznámení o nevydání účtenky. Do EET je zapojeno 40 658 podnikatelů, což odpovídá dřívějším odhadům správy.

Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou i další obory podnikání.

Čtěte také: Rodné číslo na každé účtence kvůli EET. Podnikatelé se bojí zneužití

Kvůli EET je aktuálně ohroženo 1470 živností

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články