Konec zdravé sklenky. Proč se změnil náhled na alkohol

PÍT, ČI NEPÍT?

Konec zdravé sklenky. Proč se změnil náhled na alkohol
„Teprve s půl promile jsme sami sebou?“ Norský psychiatr Finn Skårderud poznamenal, že člověk se rodí s mírným alkoholovým deficitem – a teprve při půl promile v krvi začíná být skutečně sám sebou. Tvůrci filmu Chlast tuto tezi pojali jako hypotézu hodnou experimentu. Skårderud sice upozornil, že nešlo o vědecké tvrzení, ale nadsázku, film však podpořil. Foto: Profimedia.cz
2
Týdeník
Tereza Matějčková
Sdílet:

Milan Šamánek, profesor kardiologie, spoluzakladatel Dětského kardiocentra v Motole a nositel mnoha vědeckých i státních ocenění, byl nesmlouvavý. „Víno je nutné pít každý den,“ napomínal Čechy v rozhovoru pro web iDNES.cz v roce 2004. Doporučoval především večerní konzumaci. Infarkty totiž udeří nejčastěji v ranních hodinách – a pokud si člověk dopřeje sklenku večer, antioxidanty jej prý ochrání až do poledne následujícího dne. Ženy na sebe nemusejí být tak přísné, aspoň do menopauzy; do té doby je chrání hormony. Ale dospělí muži by polevovat neměli: resveratrol, polyfenol obsažený ve víně (hlavně červeném), má tlumivý účinek i na rakovinu prostaty.

Uplynulo dvacet let – a máme po zázračných dvou deci. WHO dnes varuje, že alkohol je karcinogenní látka, která může stát za více než dvěma sty onemocněními. Toxicky působí už první kapka. Bezpečné, natož zdravé množství alkoholu neexistuje. Zvláště pro ženy je riziko vysoké. I střídmé a příležitostné pití zpomaluje odbourávání estrogenu, což vede k nárůstu jeho hladiny – a to bývá dáváno do souvislosti s rakovinou prsu.

Řečeno současným slovníkem, po léta jsme buď podléhali dezinformacím – tedy záměrnému zkreslování reality –, nebo alespoň misinformacím, tedy omylům. Předpokládejme tu mírnější variantu: vědci neohýbali data z popudu alkoholového průmyslu, jen je chybně interpretovali. I tak se jeví jako nesporné, že varovné studie se dlouho nedostávaly ke slovu mimo jiné i proto, že alkoholový lobbing dokázal rizika přehlušit – stačila jednostranná, zato dobře znějící zpráva o „zdravé sklence“. Aspoň takto hovoří někteří politici EU v několikadílném dokumentárním seriálu Dirty Little Secrets, který letos odvysílala německá televize ARD.

Z dnešního pohledu zaráží nejen to, jak hluboce se tehdejší odborný konsenzus – alespoň podle současných dat – mýlil. Nápadný je i prudký obrat tónu: zatímco dřív byl alkohol stylizován pomalu jako elixír, dnes je „trochu si dopřát“ považováno za předstupeň rakoviny. Ale je zdravotní riziko alkoholu dostatečným důvodem k abstinenci? A proč máme potřebu myslet o nejednoznačných věcech v tak ostrých protikladech?

Celý text si můžete přečíst na ECHOPRIME nebo v digitální verzi časopisu. Od čtvrtka je na stáncích v prodeji tištěné vydání Týdeníku Echo. Týdeník Echo si můžete předplatit zde.

X

Sdílet:

Hlavní zprávy

Weby provozuje SPM Media a.s.,
Křížová 2598/4D,
150 00 Praha 5,
IČ 14121816

Echo24.cz

×

Podobné články